Als ergotherapeut bied ik op maat gemaakte professionele begeleiding aan volwassenen en ouderen met bijvoorbeeld een niet-aangeboren hersenletsel, een neurologische aandoening of uitdagingen die gepaard gaan met het verouderingsproces. Samen werken we aan oplossingen die jouw kwaliteit van leven verbeteren en je helpen zelfstandiger te functioneren, volledig afgestemd op jouw unieke behoeften en uitdagingen.

Ergotherapeut aan huis in regio Antwerpen, Boechout, Borsbeek, Hove, Ranst, Vremde, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel

Wie ben ik

Ik ben Sarah, een ervaren verpleegkundige met een aanvullende opleiding tot ergotherapeut. Zorg dragen voor anderen is altijd een passie geweest, maar tijdens mijn werk als verpleegkundige merkte ik dat het niet alleen om genezen gaat. Ik heb daarom voor de opleiding ergotherapie gekozen en in mijn eerste jaar merkte ik dat dit de juiste keuze was. Samen met de persoon wil ik op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden en preventieve hulpmiddelen die het dagelijkse leven verbeteren, steeds afgestemd op de noden van de persoon.  

In mijn vrije tijd geniet ik van het spelen van padel, het lezen van een goed boek, en wandelen met mijn hond. De combinatie van beweging, ontspanning en natuur geeft me nieuwe energie en inspiratie om elke dag met enthousiasme in mijn werk te staan.  

Ergotherapie voor volwassenen en ouderen, valpreventie, hulpmiddelenadvies, begeleiding dagelijkse activiteiten, ADL

Vorming

Bijscholingen

2023 - Bijeenkomst ageing in place - Thomas More/ ELZ Middenkempen

2024 - Ergotherapie en polyneuropathie - Ergotherapeutenkring Antwerpen

2024 - Basistraining Cognitie; Omgaan met Cliënten met Cognitieve Uitdagingen! - Ergolearning

2024 - Hand-in-hand: clinical cases and expertise in handtherapy - Smarteducation

2025 - Vlaamse Otago instructeur - Expertisecentrum val- en fractuurpreventie Vlaanderen

Diploma’s

Verpleegkundige - 2013 Bachelor in de verpleegkunde, Thomas More Hogeschool

Ergotherapeut - 2024 Bacherlor in ergotherapie, Thomas More Hogeschool

Aanbod

Fijne motorische vaardigheidstraining

Deze vorm van training richt zich op het verbeteren van zowel de functie (bijvoorbeeld kracht, beweeglijkheid en coördinatie) als het functioneel gebruik van de armen en handen in het dagelijks leven. Dit is van belang bij cliënten die door letsel, aandoeningen zoals een beroerte, moeite hebben met het uitvoeren van alledaagse handelingen.

Wat is het doel hiervan?
Het doel van fijne motorische vaardigheidstraining is om de cliënt te helpen zo zelfstandig mogelijk te functioneren in dagelijkse activiteiten zoals aankleden, eten, of het gebruik van hulpmiddelen. Het bevorderen van de mobiliteit en coördinatie van de armen en handen draagt direct bij aan het herwinnen van zelfstandigheid en het verhogen van de levenskwaliteit.

Advies valpreventie

Valpreventie is een belangrijk onderdeel van ergotherapie, vooral bij ouderen of mensen met een verhoogd risico op vallen. Het richt zich op het identificeren van risicofactoren en het aanpassen van de leefomgeving om vallen te verminderen. Door verbeterde mobiliteit en balans wordt een veiligere leefomgeving gecreëerd.

Wat is het doel hiervan?
Valincidenten kunnen ernstige lichamelijke en psychologische gevolgen hebben, zoals blessures of een toename van angst om te vallen, wat kan leiden tot verminderde mobiliteit en zelfstandigheid. Valpreventieadvies richt zich op het verminderen van deze risico’s en het behoud van zelfredzaamheid.

Hulpmiddelenadvies

Hulpmiddelenadvies richt zich op het ondersteunen van personen bij het vinden en gebruiken van hulpmiddelen die hun dagelijks functioneren verbeteren. Samen met de persoon bepalen we welke hulpmiddelen geschikt zijn.

Wat is het doel hiervan?                            Hulpmiddelen zijn nodig wanneer iemand moeite heeft met dagelijkse activiteiten door ziekte, ouderdom, letsel of beperking. Ze helpen de zelfstandigheid te vergroten en afhankelijkheid te verminderen. Na een beoordeling van de situatie, wordt er een advies gegeven over geschikte hulpmiddelen en word je begeleid bij het gebruik ervan.

Begeleiding dagelijkse activiteiten

Een ergotherapeut biedt begeleiding bij dagelijkse activiteiten om personen te ondersteunen bij het uitvoeren van alledaagse taken die door een beperking, ziekte of ouderdom moeilijker zijn geworden. Ik help personen om dagelijkse routines op een efficiënte en veilige manier uit te voeren en bevorderen zo hun zelfstandigheid.

Waarom zou je dit doen?
Personen die door fysieke, cognitieve of psychische beperkingen moeite hebben met dagelijkse activiteiten zoals aankleden, eten of het huishouden, kunnen door begeleiding hun vaardigheden verbeteren. Dit draagt bij aan een gevoel van onafhankelijkheid en eigenwaarde, terwijl de noodzaak van externe hulp wordt verminderd.

Advies woningaanpassingen

Woningaanpassingen zijn gericht op het creëren van een veilige en toegankelijke leefomgeving voor mensen met fysieke of cognitieve beperkingen. Het advies gaat over aanpassingen in huis om het dagelijks functioneren te vergemakkelijken en de zelfstandigheid te bevorderen.

Wat is het doel hiervan?
Wanneer iemand door ouderdom, een ziekte of een beperking moeite heeft om zich veilig en zelfstandig in huis te bewegen, kunnen woningaanpassingen nodig zijn. Aanpassingen verminderen het risico op ongelukken zoals vallen, en maken dagelijkse activiteiten zoals douchen, koken of traplopen makkelijker. Dit zorgt ervoor dat mensen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Het doel is om een veilige, functionele omgeving te creëren waarin de cliënt zo zelfstandig mogelijk kan blijven wonen.

Cognitieve revalidatie

Cognitieve revalidatie richt zich op het herstellen en verbeteren van cognitieve functies, zoals geheugen, aandacht, planning en probleemoplossend vermogen, die verstoord zijn door bijvoorbeeld een beroerte, hersenletsel, dementie of andere neurologische aandoeningen. Ergotherapeuten helpen cliënten deze vaardigheden opnieuw aan te leren of te compenseren om beter te kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Wat is het doel hiervan?
Cognitieve functies zijn cruciaal voor dagelijkse activiteiten zoals koken, plannen en sociale interacties. Beperkingen hierin kunnen zelfstandigheid en levenskwaliteit verminderen. Cognitieve revalidatie helpt cliënten hun mentale vaardigheden te verbeteren of alternatieve strategieën te vinden, zodat ze beter functioneren in het dagelijks leven. 

Tarieven

Met terugbetaling

Helaas wordt ergotherapie aan huis slechts in beperkte gevallen terugbetaald. Terugbetaling via de mutualiteit is mogelijk als de persoon voldoet aan specifieke RIZIV-voorwaarden:

  1. U moet een volledig revalidatieprogramma hebben afgerond in een erkend revalidatiecentrum voor neurologische of locomotorische revalidatie. Hier vindt u een lijst van de in aanmerking komende revalidatiecentra.

  2. Een ergotherapievoorschrift moet worden uitgeschreven door de revalidatiearts van het erkende revalidatiecentrum. Een voorschrift van de huisarts is niet voldoende.

  3. De therapie moet binnen zes maanden na het revalidatieprogramma starten en plaatsvinden in de normale leefomgeving van de persoon. De persoon mag niet elders gehospitaliseerd zijn of revalidatie ondergaan.

Bij goedkeuring heeft u recht op één observatiebilan, zeven therapiesessies, twee sessies voor informatie, advies en begeleiding, en een eindbilan.

Zonder terugbetaling

Ergotherapie is ook mogelijk voor personen die niet voldoen aan de terugbetalingsvoorwaarden. In dat geval dient u de kosten zelf te dragen. Voor elke sessie wordt een vast tarief aangerekend. De tarieven kunt u altijd opvragen via e-mail of telefoon.

Let op: een voorschrift van een (revalidatie)arts is altijd vereist om te kunnen starten met ergotherapie, zelfs als u geen recht heeft op terugbetaling.

Ergotherapie aan huis kan worden vergoed door verschillende mutualiteiten, hoewel de specifieke vergoedingen kunnen variëren afhankelijk van je mutualiteit en je persoonlijke situatie. Het is een goed idee om contact op te nemen met je eigen mutualiteit voor specifieke informatie over vergoedingen, voorwaarden en eventuele administratieve vereisten.

Samenwerking

Elke zaterdag ben ik fysiek aanwezig in een multidisciplinaire praktijk in Berchem, waar ik nauw samenwerk met Dr. Stephanie Boets. Samen begeleiden we mensen met neurologische aandoeningen, zoals CVA, Parkinson en MS, met als doel hun zelfstandigheid en levenskwaliteit te verbeteren.

Adres: Prins Boudewijnlaan 37/001, 2600 Berchem

Parkeren: Je kan gemakkelijk parkeren op de middenberm van de Prins Boudewijnlaan. Vergeet niet je parkeerschijf te leggen.

Toegankelijkheid: Heb je hulp nodig bij het betreden van het gebouw of moet rolstoeltoegankelijkheid voorzien worden? Laat dit dan bij het maken van je afspraak weten, zodat we de nodige ondersteuning kunnen bieden.

Contact

Heb je nood aan ergotherapie aan huis in regio Antwerpen en omstreken?

Aarzel je om de stap te zetten? Dat is volkomen begrijpelijk – het kan een grote beslissing zijn om te starten met thuisrevalidatie. Toch kan één telefoontje of bericht vaak al een belangrijke eerste stap zijn. Ik sta voor je klaar om je te voorzien van eerlijk en deskundig advies, afgestemd op jouw situatie.

Laat je gegevens achter, stel je vraag of dien je verzoek in, en ik reageer zo snel mogelijk.

Huisbezoeken zijn mogelijk in volgende gemeentes: Boechout, Borsbeek, Hove, Ranst, Vremde, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel, … 

info@ergosarah.be
+32 473 53 49 90